Tippek, tanácsok

 

Buxus kártevő

Tavalyi évben sok helyen a puszpáng vagy buxus sövények iszonyatos gyorsasággal mentek tönkre. Nos, néhány olvasóm és kerttulajdonos tette fel a kérdést: Mi is ez, hogyan lehet elenne védekezni. Én még akkor nem tudtam választ adni. Most, amikor újból előkerült ez a téma nekifeküdtem a netnek és böngésztem, választ és megoldást kerestem. Több internetese cikkből szedtem össze, amit ide írtam, így lehetnek egyezések.

A kártevőnk neve: Selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis). Európában néhány évvel ezelőtt Németországban találták meg a kártevőt, ahová feltehetőleg gyökeres (konténeres) Buxus tövekkel hurcolták be. Azóta számos környező országokban már megtelepedett és károsít. A selyemfényű puszpángmoly évente 3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik. Színük fehéres. A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben 4 cm-es méretet is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete. Általában a levelek hátoldalán élnek, oda tapadva, rejtőzködve. Bábozódáshoz a lárvák több levelet összeszőnek, abban húzódnak meg, azokból fejlődnek ki az kirepülő lepkék. A kárt a hernyók rágásukkal okozzák: ezek a levelek kisárgulnak. A fejlettebb, nagyobb méretű hernyók már gyors mértékben lerágják a kis leveleket, gyakran a teljes levéllemezt. Erős fertőzés tünete, hogy csak a csupasz hajtás és levélnyél marad vissza, melyen a lárvák szövedéke is látható zöld ürülékükkel. Egyik olvasóm szerint kutya pisi szagú.

Védekezés: Észlelésük esetén minél előbb el kell távolítani a kártevővel fertőzött hajtásokat, és megsemmisíteni. Házi kertben ez a védekezési mód általában elegendő. Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert őszig károsításukkal számolni kell.

Súlyos fertőzésénél a deltametrin hatóanyagú Decis, a cipermetrin hatóanyagú Ciperkill, az acetamiprid hatóanyagú Mospilan, Gazelle, Spilan, a metoxifenoxid hatóanyagú Runner és a diflubenzuron hatóanyagú Dimilin rovarölő szerek hatásosak a rágó szájszervű hernyók ellen. A rovarölő szerek ölő hatása elsősorban a fiatal lárvák ellen kifejezett.

Tehát a feladat: figyelni, elhalt részeket levágni, permetezni. Sajnos csak ennyit tudok segíteni.

A fű gondozása

Szerintem mostanra már mindenki valamelyest rendbe rakta a kertjét. Takarítás, metszés, átültetés, stb. Néhányan már füvet is vágtunk. A fű is a kert része ugyan, de sokan nem fordítanak rá kellő odafigyelést. Mire is gondolok? A fű gondozása, karbantartása nem merül ki abban, hogy locsoljuk, és időnként levágjuk. Ugyan annyi tápanyagra és munkára van szüksége, mint egy dísznövénynek, ha nem több. Ezért már januárban el kell kezdeni a fű felzárkóztatását a tavalyi szinthez, vagy még jobbra. Január végén, február elején szórjunk hosszan felszívódó műtrágyát. Itt egyelőre ennyi. Márciusban vágjuk le kicsire és gyep-szellőztessük meg. Kapjon ismét gyepre való műtrágyát. Ezután locsoljuk, és vágjuk, de nem kell túlzásba vinni. (Természetesen néhány lépésről már lemaradtunk, de még behozhatjuk.)  Április-májusban pedig kapjon pétisót. Ezután már napi szinten kell locsolni, és heti szinten vágni. A képeken szemléltetem azt, hogy egy részen a füvet nem pétisóztam meg. Ez sokkal csúnyább, mint a többi helyen. A többi kép pedig magáért beszél. Ha a kert többi része szép, de ezt elhanyagoljuk, az elrontja az összképet. A szép fű munkával jár. Ennyi. 

     

Kerttervezés

Nos, ki ne szeretne olyan kertet, vagy akár parkot magának, amilyen a filmekben, és a magazinokban van.

A legfontosabb lépés és egyben az első a tervezés.Ez egy szűz kertnél egyszerűbbnek tűnik, de mégsem olyan könnyű. Fontos, hogy a kert milyen fekvésű (árnyékos, napos), milyen a talaj (laza, kötött), mekkora a kerítés, látni szeretnénk a szomszédot, vagy sem, Lesz-e kiülő, sziklakert, kerti tó, stb.? Ezután végig kell gondolni, milyen növényt látnánk szívesen az ablakból, lehet-e szúrós, örökzöld vagy lombhullató, virágzó vagy csak úgy zöldelljen, alacsony, magasra növő, kúszó, stb.? Az is fontos, hogy minden füves lesz, vagy a szélén-közepén virágággyal szegélyezett, Lesz-e kerti lámpa, hova kerül a hinta, a pad, stb.? Ez mind fontos, mert az öntözés csövei és a világítás vezetékei a földben futnak és nem ésszerű a füvesítés után újból feltúrni mindent.

Tehát ha már van egy rajzunk papíron vagy fejben, akkor keressünk egy jó kertépítőt. 

 

A talaj előkészítése

Fontos, hogy milyen típusú és minőségű talaj van a kertben. Kötött vagy laza, gazdag tápanyagokban vagy nagyon silány?

A kerttulajdonosok nagy százaléka nincs tisztában ezzel a kérdéssel. Szakértő véleményét kell kérni. Növény vásárláskor jó tudni, hogy az a növény szereti-e például a homokos, már-már sivatagi körülményt, kell-e savanyítani, jó helyre kerül, stb... A talaj tápanyag hiánya sok gondot okozhat. Vannak növények, amelyek igényelnek például savanyítást, pl.: Hamisciprusok, Tulipánfa, Rododendron, Hortenzia, stb.), néhányan imádják a kötött-szikes talajt, és néhányan a homokon érzik jól magukat, és néhány igénytelen fajta egy egészen kicsiny cserépben is megél. Volt olyan kert, ahol a talaj felszínéből 30-40 centit cseréltünk le a kívánt jó minőségért cserébe. Az ágyások helyét csak gyomtalanítjuk. A fű helyének előkészítése kicsit macerásabb. Itt is gyomtalanítunk, rotátorozunk, gereblyézünk. Ezután lehengereljük, és újból gereblyézünk. 

Összegezve: a kert akkor lesz hosszútávon szép, ha előre gondolkodunk. Megfelelő szakembert keresünk fel és segítséget kérünk. 

 

Ágyás kialakítás, készítés 

Milyen ágyást szeretnénk? Kört, szögleteset, cikk-cakkosat, hullámosat? Ez azért fontos, mert érdemes az ágyást elválasztani a fűtől. Érdemes valamilyen ágyásszegélyt választani. Ez lehet fából, szegélykőből, beton szegélyből. Ha füves a kert az a legjobb megoldás, ha a szegély egy szintben van a fűvel, mert könnyebb füvet vágni. Akarunk-e bele öntözést?

A megfelelő öntözési forma ide a csöpögtető lesz. Ami lehet szalag, vagy csöpögtető cső. A szalag könnyebben „idomítható” a növényekhez, de egy hosszú tuja sorhoz előnyösebb a csöpögtető cső. Az öntözés kialakításánál ide fel szoktunk állni egy csatlakozási lehetőséggel, illetve jó megoldás a vízkonnektor. 

Jöhetnek a növények. Kintről befelé, illetve az oldalakról befelé érdemes kisebb, alacsonyabb növénnyel kezdeni. Utána haladni a magasabb felé. Ha a növényeket elültettük, jöhet az ágyás „feltöltése”.

 

Az ágyás talajtakarása

Itt szóba jöhet a mulcs (fenyőkéreg) (sima barnás, színes), kavics (kicsi, nagy), zúzott kő (fehér, tört fehér). A mulcs alá nem, de a kavics alá érdemes geo textilt tenni. Kevesebb gaz jön fel. A mulcs hajlamos a szél által széthordott magokat „megfogni”, és gazosodni fog. Ha ezt választjuk, legalább 5 centis réteget kell leraknunk. 

 

Öntözés kialakítás

Régen ezt inkább locsolásnak, locsolgatásnak hívták, ma viszont már ÖNTÖZÉS TECHNIKÁNAK.

Hogy miért?

Jelenleg igen nagy választékban és igen modern öntözési technikák állnak rendelkezésre. A nagy kérdés az, hogy milyet is szeretnénk? Slaggal szeretnénk locsolgatni (órákig, sok vizet elpazarolva), mikro szórós-pálcás vagy teljesen földbebújós legyen, az ágyásokba csöpögtető legyen, vagy locsoljon be a nagy szóró? Kézzel akarunk csapokat tekergetni (manuális vezérlő), vagy teljesen elektronikus legyen (időzített vezérlés)? Ez a döntés a pénztárcánknak és a kertépítőnknek is fontos, mert úgy alakítja az indulást a szivattyútól. Kell egy szivattyú és egy megfelelő vízmennyiséget adó kút.
Természetesen minél nagyobb a terület, minél tagoltabb, vagy minél mechanikusabb annál több munkába, felhasznált anyagba kerül. Locsolhatunk ugyan úgy slaggal, (ha ez minden vágyunk), de víz-konnektorral leállhatunk 4-5 helyre és egyszerűen rövidebb slaggal is megoldhatjuk a locsolást. A csöveket a földben elvezetjük, így nem látszik, és nem foglal helyet. Választhatjuk a mikro szórós megoldást. Ha elegendő víz van a kútban, és a szivattyúnk teljesítménye is elegendő, akkor nagyobb szórókat választunk. Az ágyásokba inkább a csöpögtetőt szoktuk ajánlani. Ez azért jobb, mert odaigazíthatjuk a növény tövéhez, annyi métert használunk, ami teljesen lefedi az ágyás részt. A füves részeknél, nagyobb locsolt felületnél viszont kiemelkedő szórókat használunk. Ezek az öntözéskor kiemelkednek, azután egyszerűen eltűnnek. Az ilyen kerteknél az öntözés szinte egyáltalán nem látszik. Manuálisan váltogatjuk a köröket, vagy rábízzuk a vezérlőre? Az utóbbinál beállíthatjuk a körök öntözési idejét, a locsolás kezdetét-végét, és megválaszthatjuk mikor, melyik kör menjen. Ezt az egészet felturbózhatjuk esőérzékelővel.  Több napos esőzéskor nem indul el a locsolás. A fóliában locsolhatunk csöpögtetővel, több mikro szóróval, vagy párásíthatunk párásító szóróval. Ilyet szereltünk be egy lovardánál a ló futtató karámba is. Hűtésre, például napos, meleg teraszoknál, kiülőknél, is alkalmaztunk már párásító rendszert. Jó néhány technika létezik, és alkalmazható, de mindig tisztában kell lenni azzal, hogy milyen feltételek adottak. Lehet nagy teljesítményű szivattyúnk, de nincs vizünk. Lehet, hogy a mennyiség elegendő, de a vizünk gázos, vasas, homokos.

Ilyenkor is megfelelő szakembert kell választanunk, aki a megfelelő szivattyút, szűrőberendezést ajánlja majd.

 

Füvesítés

A díszkertek 95%-ban van füves rész. Van, aki nagy, van, aki kevesebb zöld területre esküszik. Teljesen mindegy, hogy melyiket választjuk, a munka ugyan az lesz. A füvesítés munkálatai néhány órába, vagy talán egy napba kerülnek, de a fű minőségének kialakítása, és fenntartása évekbe kerül. Sokan úgy gondolják, hogy ha kertjüket fűvel borítják nem lesz majd sok munka vele. Nos ha minőségi gyepet szeretnénk, akkor azt rendszeresen locsolni kell, ha locsoljuk a talaj felszínén lévő tápanyagot lassan lejjebb mossuk. Ezért gyep műtrágyáznunk kell. Ha trágyázzuk, egyre jobban növekszik. Többször kell vágni, így a kis fű darabok egyre nagyobb rétegben tapadnak a zöld fűszálak közé. Gyep-szellőztetni kell gyeplazító gereblyével, vagy géppel. Ha a füvet sokat locsoljuk nemcsak a gaz, hanem a gomba is megjelenik. Ezt időközönként permetezni kell. A gaztalanítás is komoly feladat. Ha kevés a kibújt gaz, akkor kézzel kitépkedjük, ha viszont sok, gyomirtózni kell. Nem beszéltünk még a talajkártevőkről. A nagyon fertőzött kerteknél a füvesítést megelőző rotátorozást egybe kell kötni talajfertőtlenítéssel. Így meg gyérítjük a lóbogarakat, és talán a vakond létszámot is. A gyepszőnyeg gyorsabb és látványosabb. A talajt ugyan úgy előkészítjük, a gyepszőnyeget legurítjuk, locsoljuk, és egy-két nap múlva már kerti partit tarthatunk. A fűmagos megoldásnál kb. egy év alatt gyepszőnyeg minőséget érhetünk el, de akkor mindent meg kell adnunk a fűnek.

  

Komposzt készítés

Többen ezt a műveletet nagyon egyszerűnek mások viszont összetettnek, bonyolultnak gondolják. Nos, mindkettőjüknek igaza van. Ezt a műveletet csinálhatjuk rosszul és nagyon jól. Mire gondolok? Egy műanyag vagy fa komposztálóba beledobálhatunk mindent, ami a kertből kikerül. De ha ezt átgondoltan, már-már tudományosan tesszük, akkor egy nagyon jó minőségű trágyaszerű anyagot kaphatunk. Miután ősszel már belefáradtunk a levéltakarításba és egy időre megutáltuk a lombseprűt, most megnézzük hogyan is tudjuk a 45 zsáknyi lombot hasznosítani. A komposztálóba nem csak a kertben keletkezett hulladékot, hanem a konyhai maradékot, kartonpapírt, papírtörlőt, papír zsebkendőt is beletehetjük. Ha ágakat akarunk komposztálni, le kell aprítanunk, mert a nagy darabok nem bomlanak le. A megfelelő komposztálási folyamathoz oxigén és nedvesség kell. A ládánkon legyen szellőző rés, és időnként locsolni kell. Mellőzni kell a kenyér, főtt ételek, gyümölcsök beledobálását, mert az odavonzza a rágcsálókat. Mellőzni kell még a déligyümölcs és a színes újságok beledobálását is. A mérgező növényeket pedig teljesen kizárhatjuk (pl.: leander, ricinus, stb.). A dió levelet felhasználhatjuk, de jóval több idő kell a káros nedvének elbomlásához. Ezért tegyük külön komposztálóba.  A tojáshéj ugyan lassan bomlik le, de mész tartalma jól jön a talajnak. Ha tehetjük a komposztáló tartalmát forgassuk, és tavasszal teljesen ürítsük ki. A komposztálót tömöríteni kell. Egyszerűen rámászunk és megtapossuk. A komposztálót olyan helyre tegyük le, ahol több évig is maradhat. Érdemes a háztól kicsit messzebbre tenni a muslincák miatt. A komposztot készíthetjük kicsiben és egészen nagyban. A fényképen a mi rakásunkat látod. Nos, ezt nem kell és nem is lehet forgatni. Itt nagyon fontos a rétegezés és többet kell locsolni. Mi füvet, ágaprítékot tettünk bele és egy év alatt felhasználható állagúvá érik össze. Kevesebb lesz a hulladék, megtanuljuk szétválogatni a konyhai maradékokat, és jóval kevesebbet kell virágföldre költenünk.     

 

      

 Metszés és növény védelem tavasszal 

 

Azok, akiknek van gyümölcsösük, szőlősük tisztában vannak a tavaszi munkálatokkal. Viszont sokan nem tudják, hogy a díszkertekben is kell metszeni, lemosó permetezni. 

A kertek „rendbetétele” nem zárul azzal, hogy kiszedjük a gazt, és összetakarítjuk a lehullott levelet. Abban még nem egyeznek a nézetek, hogy mikor kell a metszést kezdeni, vagy mivel kell lemosó permetezni. Egy azonban biztos, hogy sokkal több, és alaposabb munkát kell fordítani tavasszal a díszkertekre is. A permetezéssel egészségesebbé tehetjük növényeinket. Mivel lemosó permetezés a neve, ezért így lemossuk az ágakról, a kéreg repedéseiben megbújó kártevőket. A metszéssel pedig felfrissítjük a növényeinket, és megakadályozzuk, hogy egymást elszorítva növekedjenek, vagy felnyúljanak az égig. Több száz dísznövényt és fűszernövényt lehetne felsorolni, melyeket metszeni KELL, és fontos. Például sokan nem merik visszavágni a levendulát, kakukkfüvet, a gyöngyvesszőt. Ezek fel tudnak kopaszodni, és igen csúnya látványt nyújtanak. A nagy tuják belsejéből ki kell szednünk a barna leváltott részeket. Ugyanis az örökzöldek is váltanak „bundát”, de sokszor észre sem vesszük. A sövényeket visszább vehetjük, a díszfüveket visszavághatjuk, a rózsáinkat egy-két szemre visszacsíphetjük, hogy ne legyen nagy ormótlan, és még sorolhatnám nagyon sokáig. 

A díszfákat is alakíthatjuk, visszább vehetjük. A nagyobb vágásokat, sérüléseket kezeljük le fasebkezelő géllel. Szép lassan, bokorról, bokorra, haladjunk, ne csapjon be minket a néha már meglepően meleg idő, mert még lehet fagy, ami nagyon csúnya pusztítást tud végezni.  

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban itt is kérhetünk szakértő segítséget. 

Lemosó permetezés

A lemosó permetezés minden növénynek szükséges a kertben. Legyen szó gyümölcsfáról, dísznövényről, virágzókról, vagy örökzöldekről. A lemosó permetezés ideje akkor ideális, amikor a nappali hőmérséklet tartósan fagypont felett van. A nővényekben megindul az élet és a permetszert is könnyebben fel veszik, A lényeg, hogy még néhány napunk maradt ennek a tavaszi munkának az elvégzésére, mert ezután már perzselhetjük a rügyeket. Elsősorban ilyenkor Monília ellen, levélfodrosodás, és varasodás ellen, és atkák, levélbolha ellen permetezünk.A lemosó permetszerek alapja a réz, vagy kén. Még most is néha lehet érezni mikor az udvaron a mészkén-levet főzik üstben. Persze ezt csak a profik. Valaki metszés előtt, valaki metszés után lemosózik. A lényeg, hogy tartsuk be a szabályokat, és megfelelő körülmények között permetezzünk. Ha ezt a munkát gondosan elvégezzük sokkal kevesebb gondunk lesz a kertben.